Contradictie

kaah.nl

cropped-foto-21-e1429257329790.jpgSinds ik hier schrijf (en jullie blijkbaar lezen) over hersenbeschadigingen, revalideren en spreken raak ik steeds vaker in gesprek over spreken. En steeds vaker hoor ik gesprekspartners zeggen: “Ik merk maar weinig van die communicatiestoornis” of  “Ik hoor het al niet meer”. Dat zie ik als een groot compliment voor al het harde werk in de afgelopen jaren, maar tegelijkertijd ook als het niet (h)erkennen van het huidige harde werk. Twee gevoelens die ik allebei als waarheid ervaar en die zeer tegenstrijdig zijn. Ik ben dus zowel blij als verdrietig met zo’n opmerking. Blijkbaar is het minder zichtbaar geworden hoeveel moeite, energie en inspanning het mij kost om gesprekken te voeren. Álle gesprekken. Ik ben er blijkbaar zo vaardig in geworden dat het een ander geen extra inspanning meer kost om met mij te praten. Dat is toch een mooie conclusie.

Logo kaartje