ZMB’er

kaah.nl

foto 5

Ik ben ZMB’er. Voor zover ik weet bestaat er nog geen beroepsgroep met deze naam. Er zijn natuurlijk heel wat Zelfstandigen Met Beperkingen. Maar die zijn, wat mij betreft, niet automatisch ook ZMB’er. Ik onderscheid een aantal groepen werkende gehandicapten:

  • De groep met werkzaamheden waarbij hun beperking geen ruis oplevert voor de uitvoering van de werkzaamheden (bijvoorbeeld de slechtziende callcenteragent, waarbij de klant aan de telefoon niet merkt dat hij met een medewerker met een beperking te maken heeft, of de laborant in een rolstoel).
  • De groep waarbij de werkzaamheden of werkomstandigheden zó aangepast zijn dat de werknemer de werkzaamheden op een eigen manier kan uitvoeren (bijvoorbeeld de medewerker in het Bakkerscafé die verantwoordelijk is voor het inpakken van het brood, of de medewerker die op de zorgboerderij in eigen tempo de dieren verzorgt).
  • De groep die werkt in een functie waarbij de beperking een wezenlijk onderdeel vormt van de werkzaamheden. Waarbij de beperking een toegevoegde waarde heeft (bijvoorbeeld Marc de Hond (zoon van Maurice) die een boek en voorstelling heeft gemaakt over zijn handicap en revalidatie. Zonder zijn ervaringen had hij misschien wel een boek kunnen schrijven, maar niet dít boek).

Deze laatste groep noem ik ZMB’ers. Omdat er deuren dicht gingen, gingen elders ramen open. Wat ze geleerd hebben van hun handicap, ziekteproces of revalidatie vormt de basis van hun werkzaamheden. Zijn Vincent Bijlo of Jochem Meijer ook ZMB’ers? Zouden zij ook caberetiers zijn als ze niet blind of hyper zouden zijn geweest? Vormt hun beperking de basis onder hun werkzaamheden? Zijn zij überhaupt beperkt? Geen idee! Ik ken de heren net zo min als ik de zoon van Maurice de Hond ken. Ik stel dan ook voor dat een ieder die de behoefte heeft om zich tot deze groep te rekenen, deze afkorting op zijn visitekaartje kan zetten!

Logo kaartje