Niet

kaah.nl

cropped-foto-21-e1429257329790.jpgHersenbeschadigingen zijn te verkrijgen met twee etiketten. Aangeboren Hersenletsel en Niet-Aangeboren Hersenletsel. Die laatste kun je in twee smaken krijgen. Traumatisch Hersenletsel (veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of ongeluk) of Niet-Traumatisch Hersenletsel (door bijvoorbeeld een tumor, beroerte of infectie veroorzaakt). Los van de inhoud van de aandoening vind ik dit vrij belachelijke etiketten. Wat heb ik namelijk? Ik heb niet traumatisch, niet aangeboren hersenletsel.

Het komt mij nogal prehistorisch over om iets te noemen naar wat het níet is. Ik zie dan een schattig holbewoner-stelletje voor me. Ze beschilderen al eeuwen de wanden van hun hol met rode verf. Totdat één van hen erachter komt dat je een andere kleur wand krijgt als je bessen tegen de muur plet. Maar… onbekende kleur, geen woord voor. “Schatje, mag ik van jou nog wat niet-rode verf?”

Noem wat het wél is. Ik pleit voor een verdeling in 3 hoofdgroepen:

  • Aangeboren Hersenletsel (AH) – ontstaan vóór, tijdens of als gevolg van een complicatie bij de geboorte;
  • Verkregen Hersenletsel (VH) – verworven tijdens het leven onafhankelijk van de geboorte;
  • Degeneratief Hersenletsel (DH) – waarbij het letsel vaak een genetische oorsprong kent (Parkinson, Alzheimer, MS ed) en een progressief karakter heeft.

Dat hele -traumatische- laten we liggen. Er zijn zoveel verschijningsvormen van hersenletsel dat het mij minder van belang lijkt wat het veroorzaakt heeft. Wel leef je met de verschijnselen die het gevolg zijn van het letsel. Als je de hersenbeschadiging eenmaal hebt, speelt de beroerte als oorzaak een minder grote rol dan bijvoorbeeld de afasie of de verlamming waar je dagelijks mee leeft. Ik heb dan dus als nieuwe diagnose: VH met Dysartrie.

Ik denk dat we ook de degeneratieve hersenbeschadingen zoals bij Alzheimer of MS tot de hersenbeschadigingen zouden moeten rekenen. Simpelweg omdat de hersenen beschadigd zijn.

Naschrift september 2015: Kom ik er achter dat NAH vroeger Verworven hersenletsel genoemd werd. Wie heeft die term NAH erdoor gekregen en waarom is dat beter? Dit behoeft nader onderzoek. Conclusie volgt.

Logo kaartje