Gelukkig

kaah.nl

foto 1Lucille Werner (Lingo) is een collega van mij. Ze schijnt óók een hersenbeschadiging te hebben. Opgelopen rond haar geboorte. Dat is ongetwijfeld de verklaring voor haar loopje. Ik heb ook een loopje, maar dat valt wat minder op (tot ik wil gaan rennen). Lucille heeft zich gisteren uitgesproken over gezondheid. Zij ergert zich aan de uitspraak rondom zwangerschappen: “ach, als het maar gezond is”. Zij geeft aan dat een kindje dat niet helemaal gezond is óók gelukkig kan zijn. Zij zegt dus tegenwoordig: “ach, als het maar gelukkig is.” Ik snap dat wel, maar ben het er niet helemaal mee eens. Gezondheid wordt vaak zowel over- als onderschat.

Onderschat: Iemand die gezond is (lees, vrij van medische klachten) en weinig ongemakken heeft gekend lijkt vaak de waarde van de eigen gezondheid slecht te waarderen.

Overschat: Levensgeluk en ‘de waarde van leven’ lijken bovenmatig vaak gekoppeld te worden aan het al dan niet gezond zijn.

Geluk vind ik zo mogelijk nog een ingewikkelder doel dan ‘gezond’. Geluk is er ook heel vaak niet… en dat hoort er ook bij. Het leven is geen aaneenschakeling van hieperdepiep en indegloria. En toen ik ziek was en mij fysiek bedreigd voelde stond dat wel degelijk mijn geluk in de weg. Als ik weer eens een aanstaande moeder of vader spreek zal ik mij onthouden van welke -“ach, als het maar…”- dan ook. Maar stiekem zal ik denken: “Ach, als het maar een beetje tevreden is”. En dat is al moeilijk genoeg.

Logo kaartje