Spreekangst

kaah.nl

foto 1Ik ben over mijn spreekangst heen! Had ik die dan? Ik dacht altijd van niet. Ondanks dat ik wat afwijkend spreek, heb ik me nooit laten weerhouden om te praten. Ik lul al jaren, met alles en iedereen. Spreekangst wordt vaak geassocieerd met spreken in het openbaar. Daar kun je cursussen voor volgen. Maar een speech, een voordracht, een praatje met een vreemdeling… daar draai ik mijn hand niet voor om. En toch blijkt, als we een beetje inzoomen, dat ik een lichte spreekangst heb. Niet erg, zeker niet. Ik lijd er absoluut niet onder. Laat ik een paar voorbeelden geven.

Als we in een restaurant om de rekening moeten vragen laat ik dat het liefst over aan de kinderen.

Als ik een vraag aan een instantie moet stellen, dan zoek ik bij voorkeur hun mailadres even op.

Een enquête op straat… liever niet.

En waarom vermijd ik dat soort dingen? Ik zoek de weg van de minste weerstand. De misverstanden wil ik voorkomen. Ik heb niet altijd zin om recht te breien wat vlak daarvoor is scheef gegaan. Is het dan spreekangst? Misschien niet. Misschien lijd ik aan ouderwetse spreek-luiheid! Maar ik ben er dus overheen. Bewijs? Bel me eens op en beluister onze voicemail. Voor het eerst in zeven jaar heb ik de welkomsboodschap ingesproken.

Logo kaartje