Maslow

kaah.nl

foto 2Abraham Maslow (1908-1970) was een Amerikaans psycholoog. Hij is vooral bekend van de hiërarchie die hij aanbracht in de menselijke behoeften (de piramide van Maslow). Daarover misschien ooit meer. Hij maakte echter ook een onderscheid in vier leerstadia. Vier fases waarin een mens zich een vaardigheid eigen kan maken. Hieronder plaats ik zijn vier leerstadia over mijn revalidatiestadia. Met voorbeelden uit mijn communicatie-revalidatie illustreer ik de fases.

 

Onbewust Onbekwaam Ik wist niet wat ik niet wist.

April 2008 – Toen de salmonella een deel van mijn kleine hersenen had weggevreten kon ik niets meer. Niet zitten, niet lopen, niet verstaanbaar spreken. Ik was echter te ziek om dat te beseffen. Ik wist niet dat wat er uit mijn mond kwam zo anders klonk dat het verloren ging.

Bewust Onbekwaam Ik begon mijn situatie in te zien, maar ik kon er niets aan veranderen.

Mei 2008 – Ik leek geen controle te hebben over mijn volume. Over-gearticuleerd schreeuwde ik mijn trage boodschap. Een schel en naar geluid. Totdat een verpleegkundige mij boos tot de orde riep. Ik moest ophouden met schreeuwen, de hele verpleegafdeling werd knettergek van mij. “Jij moet lo-go-pe-die, praatles!” Zachter vertelde ik haar dat ik logopediste was. Het was onverstaanbaar.

Bewust Bekwaam Ik kon met maximale focus op de output mijn boodschap overbrengen.

Zomer 2011 – Terwijl de kassière en ik ons standaard gesprekje voeren, over bonuskaarten, Eftelingpunten ed, zijn we allebei met andere dingen bezig. Zij scant mijn boodschappen, ik zoek mijn betaalpas en pak mijn spullen in.

Ik ben mijn ‘zegel-communicatie’ gaan ondersteunen. In vier stappen:

  • Ouwehoertje terwijl ik mijn boodschappen op de band leg;
  • Ik maak oogcontact;
  • Ik zeg: “Ja + graag”;
  • Ik knik.

Onbewust bekwaam Ik communiceerde optimaal zonder dat ik daar nog bij na dacht.

Mei 2015 – Ik heb invloed op ongeveer de helft van de communicatie tussen mij en de serveerster. En voel me ook voor die helft verantwoordelijk. We vragen nog een kopje thee en koffie. Ik mag kiezen uit earl grey, kaneel, munt, citroen of lapsang souchon. Ik pak mijn oude theezakje en houd hem omhoog. Ik lach en zeg: “doe die eerste maar weer”.

Weer wat geleerd!

Logo kaartje