Ziek

kaah.nl

foto 5Toen de diagnose ‘kanker’ bekend werd, kreeg ik onophoudelijk bloemen toegestuurd. Lief, troostend ook, totdat we vazen bij alle buren moesten lenen. Toen werd het pijnlijk, ik had het gevoel dat ik er alleen nog tussen hoefde te gaan liggen. En ik voelde me niet eens ziek!

Ziekte verdeel ik onder in twee categorieën.
Fundamenteel ziek: een ziekte of aandoening hebben die het lichaam definitief beschadigt zoals kanker of een hersenbeschadiging;

Perceptueel ziek: ziekte ervaren die het lichaam niet permanent beschadigt, zoals zwangerschapsmisselijkheid of een verkoudheid (die soms het lichaam zelfs versterkt doordat bijvoorbeeld de weerstand verhoogd wordt).

Let op: ik bedoel hier juist niet dat het ene ‘echt’ is en het andere ‘aanstelleritus’. Ik heb zwangerschapsmisselijkheid fysiek als erg zwaar ervaren. Ik bewoog enkele maanden alleen tussen bank en toilet, mijn hoofd licht draaien zorgde al voor een beroerde golf van misselijkheid. Ik voelde me écht ziek. Maar serieus genomen voelde ik me niet. De zwangerschap had ik bewust gekozen en ik zou er ‘iets moois’ voor terugkrijgen. Dus…even doorbijten!

En terwijl de misselijkheid langzaam naar de achtergrond verdween, dook ineens een knobbeltje op. Kanker was niet pijnlijk, ik voelde me écht niet ziek. Ik voelde me bedreigd en bang, maar níet ziek. Ik voelde wel dat het door de buitenwereld extreem serieus werd genomen. Terecht hoor, laat daar geen misverstand over ontstaan, maar ik had me in geen maanden zo goed gevoeld. Perceptueel dan.

Toen (na de operatie) de preventieve kuren begonnen, werd ik fundamenteel én perceptueel ziek. Hoewel er tegelijktijd geen aanwijzingen waren dat er nog tumoren waren. Ingewikkeld.

Logo kaartje