Pech

kaah.nl

foto 5Ik ben niet zo van de statistieken. Maar de kans dat je een broodje salmonella eet als je weerstand op een dieptepunt is, lijkt me niet zo groot. De kans dat je kanker krijgt op jonge leeftijd of tijdens een zwangerschap is ook niet zo groot. Dat is precies waarom ik niets met statistieken heb. Het gaat mij niet om hoeveel kans je hebt, het gaat om het ene individu in de unieke situatie. Statistieken zijn interessant voor beleidmakers, artsen, verzekeraars, meters en weters.

Heb je invloed op de hoeveelheid pech in je leven? Als je nooit met een parachute uit een vliegtuig springt, weet je vrij zeker dat je nooit de pech zult krijgen dat een parachute niet opengaat. Maar als je dagelijks met je ogen dicht over een snelweg huppelt kun je ook nog steeds overlijden aan de steek van een mug. Leven is risicovol. Je kunt je volgens mij niet voorbereiden op welk onheil je misschien ooit zal treffen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zit geluk dan in de rest? Nee hoor, daar zit gewoon ook andere pech. Of een tegenvaller, ramp of tegenslag. Maar daartussen zit heel veel geluk. En als je boft, en je hebt hulp en vertrouwen, heb je misschien de mazzel dat je meer voor- dan tegenspoed op je pad treft.

Ik eet gewoon een broodje met zalm, sla en een plakje ei. En dat smaakt nog net zo lekker als het salmonella-broodje. Ergens zit diep in mij toch het absurde idee dat ik vast minder kans heb op een tweede broodje salmonella dan de rest. Maar dat is statistisch gezien zeker onzin.

Logo kaartje