Moe

kaah.nl

foto 3Na kanker én na het oplopen van een hersenbeschadiging hebben veel patiënten vermoeidheidsklachten. Ik ook. Het lijkt eigenlijk eerder op uitputting dan op vermoeidheid. Het rare is dat het niet zoveel te maken heeft met de inspanningen die eraan vooraf gaan. In het begin kon ik na een goede nachtrust opstaan met het gevoel dat ik een negatief energie-saldo had. Ik begon de dag (op een energieschaal van 0 tot 10) op min 5. En of ik veel of weinig deed maakte weinig uit, ik eindigde de dag op min 50.

Als logisch gevolg van de vermoeidheid ging ik in eerste instantie de inspanningen verminderen. Ik deed alleen nog de dingen die moesten. ‘Moesten’ van mijzelf. Ik moest douchen, gezond eten en er zijn voor de kinderen. Leuk bedacht! Want dat hield dus ook in dat ik mij moest uit- en aankleden, de trap op en af moest lopen, moest kauwen, bijten, slikken, denken. En het hield in dat ik moest knuffelen, opvoeden, praten, evenwicht bewaren, op tijd naar het toilet lopen. Allemaal activiteiten die niet meer vanzelf gingen. En al die activiteiten vroegen energie die ik niet had. Als je het met geld zou vergelijken zou alles duurder zijn geworden sinds ik niets verdiende en rood stond.

Op een dag heb ik alles wat ‘moest’ afgeschaft. Ik doe al die dingen natuurlijk nog wel (en inmiddels gelukkig weer veel meer dan dat) maar het ‘moeten’ is eraf. Er hoeven nu op een dag nog maar twee dingen. Mentaal overeind blijven en fysiek overeind blijven. Toen ik alleen nog maar de dingen deed die moesten, hield ik dat mentaal niet vol. Voorheen kon ik een uurtje voor mezelf  ‘verdienen’ door me eerst te storten op een blinkend huis. Nu neem ik de fijne dingen (een boek, een spelletje, een leuk gesprek, een uurtje in de speeltuin) verspreid over de dag. De dingen die ‘moeten’ zijn er natuurlijk nog steeds, maar ze zijn niet méér waard dan de dingen die mogen. En dus eten we vanavond brood met ei omdat ik mocht draaien bij het touwtjespringen. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Logo kaartje