Misbaar

kaah.nl

cropped-foto-21-e1429257329790.jpgRevalideren = weer valide maken.

“Wat zijn je plannen voor deze week, ga je nog iets leuks doen?” vroeg de fysiotherapeut. Plannen? Iets leuks? Ja, dat mag tijdens het revalideren!

Kun je lachen met vrienden en wijn drinken met een spraakgebrek? Bij IKEA ontbijten voor een euro (tweede kopje thee gratis) met een rollator? Een potje kaarten ondanks de gestoorde motoriek? Appels plukken op een ladder bij een boomgaard?

Of je dat echt kunt weet je pas wanneer je het weer gaat doen. En daar moet je, wat mij betreft, zo snel mogelijk mee beginnen. Alles doen waar je vroeger blij van werd. Het zal niet meer gaan zoals eerder, maar je gaat wel weer zien wat je zou willen kunnen. Verwacht geen succes-ervaringen, maar ga voor het inzicht. De activiteit mag mislukken, het inzicht lukt. Je gaat al die dingen doen om te ontdekken hoe het werkt, hoe jíj werkt in je nieuwe situatie. En wat er misschien voor nodig is om het weer te kunnen.

“Hoe was je week?” vroeg de fysiotherapeut een week later. “Ik heb verloren met kaarten, ik heb gezien hoe mijn kinderen de ladder op gingen om appels te plukken, we konden de lift niet vinden bij IKEA, maar wat hebben we gelachen!”

Als je naast het revalideren ook weer gaat leven, oefen je alles wat je weer aan het leren bent. Je krijg reële doelen. Je krijgt de regie weer in handen. En je maakt de therapeut langzaam misbaar.

ps. neem een portie lef mee.

Logo kaartje