Voorstel

kaah.nl

cropped-foto-21-e1429257329790.jpg‘Fuck je mening, doe een voorstel!’

Ik citeer hier iemand, maar ik heb geen idee wie. Overal je mening over geven is een beetje ‘pleisters plakken zonder dat je weet waar de pijn zit’. Geen misverstanden; ik ben een voorstander van meningen! Maar alléén een mening brengt ons niet verder. Een voorstel dus! Let op:

Beste mevrouw Klijnsma,

Of mag ik Jetta zeggen? We zijn tenslotte collega’s. Ik ben geen staatssecretaris hoor, maar we hebben allebei een lichaam dat haar beperkingen kent. Ik heb een idee dat ik graag met je wil delen; de AGA.

Achtergrond van de AGA

Ik hoorde op de radio dat er problemen zijn met de doelgroep-registratie. Werkgevers haken af om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dit zou te maken hebben met onduidelijke definities en onduidelijke regels. De werkgever, die van goede wil is, kiest er uiteindelijk voor om maar de quotum-boete te betalen. Dat liever dan te verstrikken in de wirwar van regels. Ik, als 100% afgekeurde medemens (voor arbeid dan), ervaar het quotum sowieso als een diepe belediging, maar dat terzijde. Zo gaat het natuurlijk niet werken!

AGA

Zullen we er nou eens vanuit gaan dat veel arbeidsgehandicapten en veel werkgevers van goede wil zijn. Ik denk dat we dan de negatieve quotum-prikkel direct overboord kunnen gooien, toch? Als we daarvoor in de plaats nou eens een ArbeidsGehandicaptenApp (AGA) maken. Iedereen die denkt dat hij tot die doelgroep behoort kan zijn eigen meerwaarde tonen. Geen doelgroep-definities die ons nog verder beperken! Er ontstaat een soort marktplaats. De Arbeidsgehandicapte vult een soort ‘beperkt CV’ in en geeft aan waar zijn krachten liggen en waar er eventueel aanpassingen zouden kunnen worden gemaakt. En werkgevers kunnen vacatures plaatsen. Volgens mij ligt daar namelijk het echte probleem. Werkgevers en arbeidsgehandicapten kunnen elkaar niet vinden.

AGA voor mij?

Ik zou aangeven waar mijn krachten liggen. Analytisch, Communicatie-en Revalidatie-expert, Spreken. En mijn ideale baan? Spreken binnen het hoger onderwijs of (para)medische vakgebied over ‘Communicatie binnen de zorg’. Maar ook lid van een ‘Zorg-denktank’ lijkt me fantastisch. En aanpassingen? Ik ben beperkt belastbaar. Maar twee tot drie voordrachten per maand moet haalbaar zijn. En oh ja, ik heb een spraakgebrek maar dat levert alleen maar meerwaarde op in deze functies.

AGA voor ons?

De AGA levert een aantal belangrijke voordelen op voor de samenleving. De overheid faciliteert. De arbeidsgehandicapte participeert actief, heeft zelf het heft in handen. En werkgevers nemen hun verantwoordelijkheid omdat ze weten waar ze voor kiezen. De app zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

En als jij er ook voor gaat zorgen dat het ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ eindelijk wordt geratificeerd, dan zal ik een goed woordje voor je doen als ik voor het eerst in 8 jaar mijn eigen geld verdien met een voordracht.

met vriendelijke groeten,

Karen, ZMB’er

Logo kaartje