Meta

kaah.nl

foto 3

Metacommunicatie; het communiceren over onze communicatie. Dat doet bijna iedereen, ook al kennen de meesten de term niet. “Volgens mij begrijpen wij elkaar niet”. Als ik moe ben is dat direct waarneembaar in mijn spraak en automatisch ontstaan er sneller misverstanden. “Ik kook rijst” of  “Ik koop rijst” is maar één klank verschil, maar het leidt al snel tot: “Ik dacht dat jij zou koken!”en “Nee, ik zou boodschappen doen” “Waarom moet ík altijd…..”. Voor dat je ’t weet is er gedonder in de glazen!

Metacommunicatie is fantastisch bij het oplossen van misverstanden. Ik maak daar veel en vaak bewust gebruik van. “Wat dacht je dat ik bedoelde?” of “Zitten wij nog op hetzelfde spoor?” of “Wat dacht je dat ik zei?” Ik check vaak of ik begrepen word en of ik goed begrijp. Misverstanden hebben namelijk de neiging om uit te groeien tot onenigheid of ruzie als je ze niet tijdig tackelt. Ik spoor misverstanden op door goed te luisteren naar mijn gesprekspartner. Een inadequate reactie in een gesprek blijkt vaak voort te komen uit een misverstand of misverstaan. Maar ook goed kijken levert veel informatie op. Een misverstand is niet goed voor het vertrouwen, voor de relatie.

Soms kan metacommunicatie wat te direct overkomen. Dan stel ik een vraag. Bijvoorbeeld: Wat vind jij daarvan? De informatie die dan naar voren komt geeft heel duidelijk aan of wij elkaar nog begrijpen.

Logo kaartje