Prof

kaah.nl

foto 1

Op 12 september 2014 zat professor Erik Scherder bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel bij De Wereld Draait Door. Erik Scherder is hoogleraar en hij kan fantastisch vertellen over het brein. Misschien ken je hem wel, hij is de grijze bebaarde man die graag staat terwijl hij spreekt en het publiek (en zijn studenten) actief vraagt te reageren en mee te doen. In die uitzending vertelde hij over een mevrouw die haar kleine hersenen mistte. Op een scan is een donkere leegte te zien op de plek waar de kleine hersenen zouden moeten zitten. Ik heb ook zo’n scan gezien van mijn hersenen. De zwarte vlek was kleiner, maar zat op dezelfde plek. Een holte met vocht. De professor vroeg zich in die uitzending af waar de grens ligt van revalidatie. Hij riep op om door te gaan met trainen.

Ik werd erg blij toen ik hem dat hoorde zeggen en heb hem een mailtje gestuurd. Ik ben zelf niet direct een voorstander van eindeloos oefenen en trainen, maar ik denk dat ik door met lef te leven en uitdagingen aan te gaan eindeloos kan terugwinnen. Ik ben mij terdege bewust van het feit dat ik dat kan zeggen met mijn ziektebeeld. Bij een progressief ziektebeeld liggen de kaarten ongetwijfeld anders. Hieronder een fragment uit mijn mail aan de professor.

Ik denk dat u gelijk had. We kunnen meer dan het ‘plafond’, maar ik geloof dat dat alleen lukt door te leven. ‘Oefeningen’, ik geloof er niet meer in. Volgens mij is het enige reële plan, dat je voor jezelf accepteert dat het plafond onbekend is. Met het aangeven van een plafond ontneem je mensen de drive die nodig is om verder te komen. Ik denk dat een goede arts aan moet geven dat je na de ‘officiële revalidatie’ weer moet gaan leven. Stimuleer de ‘patiënt’ om risico’s te nemen en mogelijkheden te verkennen. Het veranderde lichaam weer eigen te maken. Misschien zelfs het lichaam weer te vertrouwen.

In het eigen revalidatieparadijs de beperkingen oprekken. Ik kreeg een alleraardigste reactie van de professor terug. Ik verheug me op de komende uitzendingen van zijn colleges. Te zien op 30 april, 7 mei en 14 mei 2015, primetime NPO 1.

Logo kaartje