Aangenaam

kaah.nl

foto 5

Hoe zorg ik nou dat het ook een beetje aangenaam is om met mij te spreken? Dat vraagt soms nogal wat van een gesprekspartner. Zoals de logopedist ooit aangaf: “vermoeiend om naar te luisteren”. Ik wil graag dat mensen met me spreken hoewel dat soms best moeilijk voor ze kan zijn. Ik probeer het dus fijn te laten zijn. Ik geef een compliment of zeg iets aardigs. Maar wel oprecht! Ik ben geen politicus! Communicatie blijkt een soort  ruilhandel te zijn. Maar oprechte ruilhandel! Met dubbele agenda’s ben je verder van huis.

Ik zal iemand nu makkelijker complimenteren met een prestatie (heb je dat rokje zelf gemaakt? Wauw!) of uiterlijk (mooie jas!). Ik zal mensen ook veel makkelijker bedanken. Bedanken, complimenten, excuses maken, iets aardigs zeggen…. Allemaal gratis en het is goed voor het evenwicht in de relatie. Dat betekent dat ik eerlijk en open moet zijn. Kwetsbaar opstellen. Dus ook mijn excuses aanbieden als ik een fout heb gemaakt. Mijn minder flatteuze eigenaardigheden (bijv. minder geduld dan ik zou willen) niet verhullen, maar benoemen.

Deze aanpak werkt voor mij. Als ik me kwetsbaar opstel dan nodig ik daarmee de ander uit dat ook te doen. Je komt beter tot écht contact. Het werkt omdat ik geen energie stop in “wat de mensen denken”. Dat geeft je ook de vrijheid om kwetsbaar te zijn.

Logo kaartje