Ruis

kaah.nl

foto 3

Ik denk dat er zoiets bestaat als contextuele ruis. De context waarin de boodschap wordt gegeven lijkt zó in tegenspraak met de boodschap, dat de inhoud van de boodschap niet meer overkomt. Ik zal je een voorbeeld geven:

Toen ik mijn hersenbeschadiging opliep zag ik er niet zo best uit. Oké, dat is een understatement. Ik droeg een hoofddoekje omdat ik door chemokuren geen haar had, ik had geen wenkbrauwen, weinig gezichtsuitdrukkingen, grote holle ogen en een ineengezakte krachteloze houding. Ik liep traag met een rollator. Mijn  spraak was gespannen en monotoon. Kortom, het zag er niet uit alsof er iets te lachen viel. Maar ik kon nog best een grapje maken. Wat ik zei was echter zó in tegenspraak met hoe het klonk en eruit zag dat het grapje onmogelijk grappig bij een gesprekspartner kon aankomen.

De lichaamstaal en het geluid hadden een compleet andere ‘grammatica’ dan de gesproken taal.

Logo kaartje