Tact

kaah.nl

foto 5Was ik maar wat tactischer. Nee, even eerlijk… ànderen zouden willen dat ik soms wat tactischer was. In mijn ogen ben ik heel vaak heel tactisch. Ik probeer niemand te beledigen, op de juiste ogenblikken mijn mond te houden. Weloverwogen kies ik mijn woorden, ik kan zó de politiek in. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik nóg tactvoller kan worden.

Maar… ik kom soms behoorlijk tactloos over omdat mijn boodschap niet aankomt zoals ik hem bedoel. Soms komt dat door mijn timing, dan onderbreek ik iemand, wat nogal brutaal is. Soms geef ik antwoord op een vraag met een eenvoudig ‘nee’. Dat kan overkomen als: hoe durf je dat te vragen! Of ik zeg ‘ja’ en dat klinkt dan blijkbaar als: dat lijkt me nogal wiedes. Gisteren stelde ik uit belangstelling de volgende vraag: Ga jij nog naar de winkel? Door mijn houding, mimiek, toon, tempo of -wat dan ook- werd mijn vraag ontvangen als: Ga jij nou eindelijk eens naar de winkel, of hoe zit dat?

Mijn beeld van de werkelijkheid wijkt daarmee af van dat van mijn gesprekspartner. Volgens mij zijn er een aantal remedies voor deze vormen van ruis. Vragen, vragen, vragen. Checken van de bedoeling is. En soms: Weet wie het zegt.

Logo kaartje