Doel

kaah.nl

foto 2Als je tegenwoordig een therapeut (fysio, logopedist, ergo, psycho, etc.) bezoekt dan vragen ze naar je doel. Dat is een goede vraag. Het lijkt me een goed idee als de therapeut en de cliënt hetzelfde doel nastreven. Ik kan het me nog goed herinneren dat de logopediste in het revalidatiecentrum (8 jaar geleden) vroeg wat ik wilde bereiken. Ik antwoordde; “Dat het weer is zoals vroeger.” Wat ik daarmee bedoelde, vroeg ze verder. “Dat ik weer praat zoals vroeger.” En we gingen aan de slag met ademen en articuleren.

Achteraf begrijp ik mijn antwoorden. In het ziekenhuis had de neuroloog, kort daarvoor, aangegeven dat ik een volledig herstel kon verwachten. Dat is bij de meeste mensen, met een vergelijkbare aandoening, namelijk het geval. Ik had nog geen inzicht in mijn kunnen. Mijn antwoord, op de vraag van de logopediste, kwam daar natuurlijk deels vandaan. Maar in mijn antwoord zit ook verscholen dat ik mijn situatie op dat moment niet kon en wilde accepteren. Ik wilde (vloek-vloek) mijn normale leven terug, en niet met een stok van therapie naar therapie schuifelen. Ik wilde weg uit die slechte film, waar ik ineens ingezogen was. Het moest weer worden zoals vroeger.

Later, toen ik vrij van therapeuten was en het mij glashelder was dat ‘normaal praten’ niet meer kon, kon ik de situatie beter accepteren en veranderde mijn doel. Ik wilde beter communiceren en contact hebben met anderen. En dat had eigenlijk niet zoveel met praten te maken.

Logo kaartje