Flora

kaah.nl

cropped-foto-41.jpgAls ik alleen ben heb ik geen communicatieve beperking en dus ben ik best graag alleen. Zo simpel is het, de voedingsbodem voor het sociaal isolement. En voordat je er erg in hebt zit je dan eenzaam te verpieteren.

Ik heb mijzelf echter nog niet kunnen betrappen op een leven als verlepte petunia achter de geraniums. Mijn persoonlijke omstandigheden (relatief jong met jonge kinderen) hebben mij gedwongen tot contact met de buitenwereld. Anders had ik vast wél als een treurige begonia op de vensterbank kunnen eindigen. Maar die ‘gedwongen contacten’ worden steeds minder. Mijn kinderen worden steeds zelfstandiger. Ze regelen hun eigen afspraken. Ik heb geen baan buitenshuis met collega’s of een sportvereniging waar ik nieuwe contacten maak.

Maak je geen zorgen. Vooralsnog is er evenwicht tussen contactloos en contactrijk. Ik ontmoet nieuwe mensen, er groeien zelfs nieuwe vriendschappen. Ik maak praatjes met onbekenden die soms zelfs uitgroeien tot echte conversaties. Maar ik heb wel bedacht wat ik ga doen als ik contact-armoede zie naderen. Dan neem ik een bloementuintje voor de aanspraak of doe ik als Fred. En dan zet ik de bloemetjes buiten!

Logo kaartje