Ervaring

kaah.nl

foto 2Toen ik ruim acht jaar geleden chemo’s zou krijgen tijdens mijn zwangerschap, had ik een erg goed idee. Ik wilde vooraf een ervaringsdeskundige spreken. Iemand die dat pad al bewandeld had. Via de mammaverpleegkundige kreeg ik een naam en een telefoonnummer.

Ik heb haar eenmaal gesproken. Bij haar thuis. Een vrouw met mooi halflang haar. Zij bleek zo’n twee jaar eerder borstkanker te hebben gehad, tijdens haar tweede zwangerschap. Haar kinderen lagen al in bed en haar man was van huis. Ik weet niet meer wat we precies besproken hebben. Zij was nog bezig met behandelingen, maar bovenal was ze moeder. Er hingen foto’s van twee blije meisjes aan de muur, kleine jasjes aan een lage kapstok. Er lag nog speelgoed op de bank. Het rook er nog heerlijk naar de zuurkoolschotel die ze die avond had gemaakt. In moeilijke tijden heb ik vaak moed geput uit de gedachte aan haar ‘gewone’ leven en haar halflange haar.

Logo kaartje